31 januari 2010

Sport en muziek


Sport en muziek, het is een niet veel voorkomende combinatie. Sporters die muziek luisteren ter voorbereiding van een wedstrijd zijn er natuurlijk legio. Maar muziek over sport? Daarvoor moeten we de archieven in.

Een mooi voorbeeld van een sportmuzikant is Chuck Brodsky. Brodsky is een groot honkbal fanaat en heeft diverse nummers over de sport geschreven waaronder "The Ballad of Eddie Klepp" (over de enige blanke speler in Negro Leagues van de jaren '40s), "Letters in the Dirt" (een eerbetoon aan Richie Allen) en "Lefty" (een eerbetoon aan zijn jeugdheld Steve Carlton). Al deze nummers zijn te vinden op zijn album "Baseball Ballads" uit 2002. Honkbal is sowieso een dankbaar onderwerp voor veel muzikanten. Zo bezongen onder andere Betty Bonney (1941) en Billy Bragg (2000, met tekst van Woody Guthrie) de honkbal grootheid Joe DiMaggio.

Maar het zijn niet altijd de helden die bezongen worden. Zeker ook de anti-helden en andere markante figuren komen dikwijls terug in diverse nummers. Zo vertelt Bob Dylan's "Hurrican" het verhaal van de boxer Rubin Carter. Dylan was blijkbaar een grote boksfan want ook "Who Killed Davey Moore?" handelt over een bokser. Ook andere artiesten wagen zich aan boksnummers. Zo nam Frankie Laine in de jaren '50 "The Kids Last Fight" op, een nummer over Kid McCoy (Norman Selby) een bokskampioen uit het begin van de 20e eeuw. Maar ook hedendaagse songwriters zoals Greg Trooper zijn niet vies van een sportsong.

Nog meer Engelstalige sportsongs; Dan Bern - Tiger Woods (golfer), Dropkick Murphys - Tessie (Red Sox, Amerikaanse honkbalclub), het intermezzo van "Paradise by the Dashboardlight", John Fogerty - Centerfield, The Brat - Chalk Dust (over de scheldkanonnades van John McEnroe) en Paul Kelly - Bradman (Sir Donald George Bradman, Australische cricketspeler).

Ook de Nederlandse sporthelden worden bezongen zoals het punkrock "Jeen van den Berg" (schaatser) van Pigmeat en "Jannes van der Wal" (dammer) van de Boegies. En uit vroegere tijden "Ard En Keessie" (Ard Schenk en Kees Verkerk) van Johnny Hoes & Het Heya Heya Koor, "Stille Willem" (Wim Janssen) van Spaan & Vermegen of "Heya Jan Bols" van De Specials.

En dan zijn er nog de sporters die zelf (proberen te) zingen. Bijvoorbeeld Erik Hulzebosch, Johan Cruyff en Shaquille O'Neal.

Stiekem is er blijkbaar toch nog best veel muziek over sport.

2 berichten:

Anoniem zei

Hoi allemaal,

Ik heb birdsofmyneighborhood.blogspot.com gevonden via Startpagina.
Deze site ziet er goed en fijn uit!
Ik wil graag ook zo een mooie site maken. Welke applicatie heb je hier precies voor gebruikt? Mijn blogje ziet er nog saai uit. :(

Bedankt

Tot snel vanuit A'dam
Willy

Anoniem zei

Hoi iedereen,

Ik heb birdsofmyneighborhood.blogspot.com gevonden via Startpagina.
Deze site ziet er goed en leuk uit!
Ik wil graag ook zo een mooie site maken. Welke applicatie heb je hier precies voor gebruikt? Mijn blogje ziet er nog kaal uit. :(

Bedankt

Liefs vanuit A'dam
Willy