09 december 2009

Woody Guthrie - My Dusty Road (2009)


"It's very, very strange. The more time goes by, the clearer Woody's voice gets." Dat is te lezen in het voorwoord van Nora Guthrie, dochter en ambassadeur van Woody Guthrie. En na het horen van de eerste noten van deze box kan ik haar niet anders dan gelijk geven. Nog nooit hebben de nummers van Woody zo ongelofelijk helder geklonken.

Het verhaal achter deze verzameling nummers van één van de belangrijkste troubadours van de 20e eeuw is even wonderbaarlijk als onwaarschijnlijk. In juni 2003 wordt de uit Boston afkomstige manager Michael Creamer gebeld door zijn neef Jim Farrow. Een vriendin van Farrow, Lucia Sutera, had een aantal jaren geleden een complete platenmaatschappij georven en was nu benieuwd wat de waarde van het geheel was. Sutera was woonachtig in hetzelfde appartementencomplex als Irene Harris, wiens schoonvader Herbert Harris, in de muziekindustrie werkte met Moses Asch van Folkways Records ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Harris overleed in 1999 aan een hartaanval en liet al haar bezittingen na aan Sutera inclusief vele originele mastertapes. De tapes waren in grote dozen in de kelder van het appartementencomplex opgeslagen. Zowel Irene Harris als Lucia Sutera hadden nooit veel interesse getoond in de collectie. En zo duurde het 60 jaar voordat Creamer en Farrow in september 2003 als eerste de "Stinson tapes" inventariseerden. Het resultaat was verbluffend. Aangezien het hier originele masters betrof die toevalligerwijs perfect bewaard waren gebleven, was de geluidskwaliteit fenomenaal. Met behulp van Doug Pomeroy, specialist in het masteren van zeer oude geluidsopnamen, werd in 2005 begonnen met het digitaliseren van de oude master tapes. Jammer genoeg heeft Lucia Sutera het eindresultaat nooit mee mogen maken. In april 2007 overleed zij aan kanker.

Van de grofweg 150 opnames zijn er uiteindelijk 54 nummers, waarvan er 6 nooit eerder zijn uitgebracht, uitgekozen voor deze mooi vormgegeven boxset. De nummers zijn evenredig verdeeld over vier cd's; "Woody the Agitator", "Woody's Roots", "Woody, Cisco and Sonny" en "Woody's Greatest Hits". Door zijn superbe geluidskwaliteit en diversiteit aan nummers is deze compilatie aanbevolen voor zowel Guthrie-fanaten die al in het bezit zijn van "The Asch Recordings" en voor iedereen zie zich eens verder wil verdiepen in de folkmuziek van de vroegere 20e eeuw.

0 berichten: