30 december 2009

Calypso


De naam Calypso doet bij de meeste mensen de wenkbrauwen fronsen. Slechts enkele kunnen je vertellen dat het een muziekstroming is en een nog kleiner gezelschap zal een Calypso-artiest kunnen benoemen. Calypso is een is Afro-Caribische muziekstroming die van oorsprong afkomstig is uit Trinidad & Tobago. De bevolking van dit eiland bestaat van oudsher nog voor een groot gedeelte uit nazaten van Afrikaanse slaven. Hun Afrikaanse roots vermengd met de muziek van de Caribbean resulteert in de Calypso muziek die halverwege de jaren '50 een kort moment van populariteit kende. Verreweg de bekendste zanger in het Calypso genre is de in Harlem, New York geboren Harold George Belafonte junior, oftewel kortweg Harry Belafonte. Naast Calypso is Belafonte ook thuis in Folk, Jazz en andere wereldmuziek stromingen. In 1956 verschijnt zijn album "Calypso". Op dat album staat ook zijn wereldberoemde vertolking van de traditional "Day Dah Ligh (Banana Loader's Song)" wat hij omdoopte tot "The Banana Boat Song (Day-O)"

Twee minder bekende namen zijn de uit Trinidad afkomstige Lord Invader (Rupert Westmore Grant) en Roaring Lion (Rafael de Leon). Geboren in respectievelijk 1915 en 1908 en hadden dus nog niet de beschikking tot de hedendaagse opnameapparatuur. In 2000 verscheen het verzamelalbum "Calypso in New York" van Lord Invader met opnamen gemaakt door Moses Ash in de jaren '40 en '50. Hierop staat ook zijn bekendste nummer "Rum and Coca Cola". Later gecovered door The Andrews Sisters. Ook het nummer "Pepsi Cola" dat hij op verzoek van de gelijknamige frisdrankfabrikant na het uitkomen van "Rum and Coca Cola" uitbracht is op deze verzamelaar terug te vinden. De traditional "Brown in the Ring" (een Carribisch kinderdeuntje) die hij in 1947 als eerste opnam verscheen in 1978 op de b-kant van "Rivers of Babylon". Dit nummer als ook "Rivers of Babylon" is letterlijk gejat door Frank Farian, het brein achter Boney M, en zonder schroom laten beschrijven als zijn eigen compositie. De eerste geïnstrumenteerde versie van "Rivers of Babylon" stamt uit 1969 en is opgenomen door de Jamaicaanse reggaegroep The Melodians. Het nummer, gebaseerd op Psalm 19 vers 14 en bijna de halve Psalm 137, werd een tiental jaar eerder al in een spoken word-vorm voor de eerste maal openomen. Grant overleed op 15 oktober 1961 na een kort ziektebed in een ziekenhuis in Brooklyn.

De carrière van Rafael de Leon (Roaring Lion) begon begon in 1924 en tot op late leeftijd bleef hij optredens verzorgen. In 1934 nam hij het hij zelfgeschreven "Ugly Woman" op. Het nummer heeft een duidelijk boodschap; zoek een vrouw die lelijker is dan jezelf en je zit gebeiteld. De melodie met een ietwat aangepaste tekst werd door Jimmy Soul een dertigtal jaar later gebruikt voor zijn hit "If You Wanna Be Happy". En die versie werd weer vertaald in het Nederlands ("Je Bent Nog Niet Gelukkig Met Een Mooie Vrouw") en het Frans ("Si Tu Veux Être Heureux"). De Leon stond bekend op zijn catchy nummers met veelal humoristische en carnavalesque teksten. Andere bekende Roaring Lion klassiekers zijn "Netty Netty" en "Mary Ann" (later gecovered door Terry Gilkyson). De Leon overleed in 1999 op 91-jarige leeftijd. Zijn enige dochter Pamela deLeon-Lewis die in Brooklyn, New York woont is bezig met het schrijven van twee boeken over haar vader. Het ene boek vertelt het leven van deze Calypso grootheid, zijn optredens en zijn ontmoetingen met diverse historische personen waaronder Winston Churchill, John D. Rockefeller, diverse koningen en koninginnen en de paus. Het andere boek "The Roaring Lion-Trapped" beschrijft zijn laatste paar dagen en geeft een heel nieuw perspectief aan deze legendarische man.

0 berichten: